maj
Środa – 4.05.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, polędwica z indyka, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym /wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, seler, pomidory pelati, śmietana 30% z mleka, groszek ptysiowy, przyprawy/
Makaron z serem białym, jogurtem naturalnym i brzoskwinią /makaron pszenny: mąka pszenna – gluten, jajko, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, cukier, brzoskwinia/
Kompot
Podwieczorek
Weka /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy/, pasztet pieczony /mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka czerwona
Czwartek - 5.05.22 r
Śniadanie
Kaszka manna na mleku z sokiem owocowym /gluten, mleko/, chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, jajko, szczypiorek, sos ketchupowo – majonezowy, herbata żurawinowa
ObiadRosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, mięso wołowe, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Sznycelek mielony, kasza perłowa, buraczki zasmażane /mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta – gluten, kasza perłowa – gluten, buraki, śmietana 18% z mleka, masło z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto jabłkowo - cytrynowe /mąka pszenna -gluten, mąka razowa, jabłka, sok z cytryny, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia - gluten, masło z mleka/ + owoc sezonowy
Piątek – 6.05.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, mąka żytnia – gluten, masło z mleka/, twarożek z pomidorami suszonymi i bazylią, /ser biały z mleka, suszone pomidory, bazylia, olej lniany/, kawa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem /wywar mięsny: kaczka, śmietana18% z mleka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, pietruszka natka, lubczyk, ryż/
Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem /filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, masło z mleka, kiszona kapusta, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Deserek waniliowy /twarożek z mleka, jogurt naturalny z mleka, cukier waniliowy/
Poniedziałek – 9.05.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, mąka żytnia – gluten, masło z mleka/, szynka gotowana, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem /wywar warzywny: marchewka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, mleko 3,2%, makaron pszenny- gluten, jajko, zielona pietruszka, przyprawy/
Ryż z musem owoce leśne /ryż, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, borówka, jeżyna, malina/
Kompot
Podwieczorek
Pieczywo chrupkie /mąka pszenna, mąka żytnia – gluten/, filet z kurczaka, papryka czerwona
Wtorek – 10.05.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, schab pieczony, rzodkiewka, herbata z cytryną
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami /wywar mięsny drobiowy: kurczak; marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, ziemniaki, przyprawy/
Pieczeń rzymska w sosie pieczeniowym, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem /mięso mielone wieprzowo – wołowe, jajka, mąka pszenna typ 500 - gluten, śmietana 30% z mleka, kasza jęczmienna – gluten, kapusta pekińska, pomidor, ogórek, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt naturalny /jogurt z mleka/ z owocami sezonowymi, suszoną żurawiną i chrupkami kukurydzianymi
Środa – 11.05.22 r
Śniadanie
Chleb graham /mąka żytnia, pszenna – gluten/, z twarogiem /z mleka/ i dżemem owocowym, herbata z cytryną
Obiad
Krupnik z kaszy jęczmiennej i kaszy bulgur /kasza jęczmienna - gluten, kasza bulgur - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, lubczyk, pietruszka natka, sól morska, śmietana z mleka, przyprawy/
Filet drobiowy w japońskiej panierce „panko”, ziemniaki, mizeria /filet z kurczaka, mąka pszenna - gluten, bułka tarta- gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, mleko, masło z mleka, świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pischfinger kakaowy /wafle: mąka typ 500 – gluten, cukier, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól; mus kakaowy: masło z mleka, cukier brązowy, kakao naturalne, mleko w proszku, woda/ + owoc sezonowy
Czwartek - 12.05.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, herbata owocowa
Obiad
Krem z cukinii z grzankami z bagietki /wywar warzywny: marchewka, seler; cukinia, ziemniaki, jogurt naturalny z mleka, grzanki pszenne - gluten, przyprawy/
Spaghetti bolońskie /makaron spaghetti: mąka pszenna – gluten, jajka, mięso mielone wołowe, pomidory pelatti, czosnek, przyprawy
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy /jogurt naturalny z mleka, owoce sezonowe/ ze zbożowo miodowymi chrupkami
Piątek – 13.05.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta rybna /makrela- ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/, mleko 2%
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Pierogi ruskie z cebulką, surówka z marchewki i jabłka /mąka pszenna- gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ser biały z mleka, ziemniaki, marchewka, jabłko, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem /mąka pszenna- gluten, mleko, masło z mleka, jajko, drożdże/ + konfitura owocowa + owoc sezonowy
Poniedziałek – 16.05.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka gotowana, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami /kiełbasa, barszcz w butelce - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, liść laurowy, majeranek, koper, lubczyk, kiełbasa biała, śmietana 18% z mleka, sól morska, pieprz/
Pampuchy z musem bananowym /mąka pszenna - gluten, drożdże, olej rzepakowy, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, banany/
Kompot
Podwieczorek
Chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, wędlina krakowska, papryka
Wtorek – 17.05.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, pasta paprykowo - pomidorowa /ser biały, jogurt naturalny z mleka, pomidory, papryka, czosnek/, herbata żurawinowa
Obiad
Krem brokułowo - groszkowy z grzankami /brokuły, groszek zielony, ziemniaki, cebula, masło, naturalny bulion z warzyw, śmietana, marchew, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Kotlet mielony, ziemniaki, fasolka szparagowa z masłem i bułką /mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta – gluten, ziemniaki, mleko, masło z mleka, fasolka, masło z mleka, bułka tarta - gluten/
Kompot
Podwieczorek
Deserek waniliowy /twarożek z mleka, jogurt naturalny z mleka, cukier waniliowy/ + owoc sezonowy
Środa – 18.05.22 r
Śniadanie
Pszenica w miodzie z mlekiem 2%, chleb staropolski /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy/, z serkiem topionym, pomidor herbata z cytryną
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, mięso wołowe, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Polędwiczki drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka z białej kapusty z marchewką /filet z kurczaka, wywar warzywny: marchewka, pietruszka, lubczyk, śmietana 18% z mleka, świeży koperek, ryż, biała kapusta, marchewka, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Budyń śmietankowy z sokiem wiśniowym /mleko 3,2%, mąka ziemniaczana, masło z mleka, wiśnie/, wafle ryżowe
Czwartek – 19.05.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, schab pieczony, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Zupa gulaszowa z ziemniakami /mięso mielone wołowe, marchewka, seler, papryka, czosnek, koncentrat pomidorowy 30%, mąka z amarantusa/pszenna - gluten, przyprawy/
Naleśniki z serem białym, jogurtem naturalnym i polewą malinową /mąka pszenna - gluten, jajka, mleko 1,5%, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, maliny, cukier brązowy/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, domowy humus /ciecierzyca pomidor, suszony pomidor, olej rzepakowy, sezam/
Piątek – 20.05.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta jajeczna ze szczypiorkiem /jajka, majonez, jogurt naturalny z mleka, szczypiorek kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa kalafiorowa z makaronem i zieloną pietruszką /kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana 18% z mleka, makaron pszenny – gluten, jajko, pietruszka natka, lubczyk, sól morska, majeranek, koper/
Filet z dorsza panierowany, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem /filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko, ziemniaki, mleko, masło z mleka, kiszona kapusta, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto szpinakowe /mąka pszenna -gluten, mąka razowa, szpinak, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia - gluten, masło z mleka/ + owoc sezonowy
Poniedziałek – 23.05.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, polędwica z indyka, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Krem z soczewicy z pomidorami, czosnkiem i grzankami /wywar warzywny: marchewka, seler; soczewica, pomidory pelati, czosnek, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Makaron „świderki” zapiekany z jabłkami i cynamonem oraz polewą waniliową /makaron pszenny – gluten, jajko, jabłka, cynamon, jogurt z mleka, przyprawa: wanilia, miód/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, mozzarella z oliwkami zielonymi i pomidorem
Wtorek – 24.05.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, mąka żytnia – gluten, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami /wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ziemniaki, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Pieczeń z indyka w sosie szpinakowym, kasza jęczmienna, sałatka „coleslaw” /filet z indyka, szpinak, mąka pszenna - gluten, śmietana 12% z mleka, kasza jęczmienna – gluten, kapusta biała, marchewka, kukurydza, cebula, jogurt naturalny, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Mus owocowy z jogurtem naturalnym /jogurt z mleka/, biszkopty
Środa – 25.05.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, jajko, szczypiorek, sos ketchupowo – majonezowy, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa grysikowa na rosole /wywar mięsny drobiowy: kurczak – warzywny: marchewka, seler, por; kapusta włoska, kalafior, brokuł, kasza manna z pszenicy - gluten, zielona pietruszka, przyprawy/
Klopsy w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem /mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta - gluten, pomidory pelatti, mąka typ 500 - gluten, śmietana 12% z mleka, marchewka, jabłko, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem /mąka pszenna- gluten, mleko, masło z mleka, jajko, drożdże/ i powidła śliwkowe + owoc sezonowy
Czwartek - 26.05.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, mąka żytnia – gluten, masło z mleka/, wiejski twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/, herbata z cytryną
Obiad
Zupa jarzynowa z łazankami /wywar mięsny drobiowy: kurczak; marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, mąka pszenna - gluten, jajka, przyprawy/
Pierogi z mięsem /wołowina, cebula, mąka pszenna - gluten, mąka jęczmienna- gluten, jajka, przyprawy/, surówka z ogórków kiszonych, cebulki, pomidora i kapusty pekińskiej /ogórki kiszone, cebulka, pomidor, kapusta pekińska, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Kisiel domowy wiśniowy /wiśnie mrożone, mąka ziemniaczana, woda, cukier/, ciasteczka owsiane
Piątek – 27.05.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta rybna – jajeczna /tuńczyk- ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/, herbata z cytryną
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Leniwe z musem z truskawek i jogurtu naturalnego /mąka pszenna - gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ziemniaki, ser biały z mleka, masło z mleka, truskawki, jogurt naturalny, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka gotowana, papryka czerwona
Poniedziałek – 30.05.22 r
Śniadanie
Chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, twarożek biały /ser biały z mleka/ + konfitura owocowa, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem /wywar warzywny: marchewka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, mleko 3,2%, ryż, zielona pietruszka, przyprawy/
Potrawka z kurczaka z warzywami, makaron „kokardki” /filet z kurczaka, mąka z amarantusa, mąka typ 500 - gluten, cukinia, pomidory, papryka, makaron pszenny – gluten, jajko, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, ogórek zielony
Wtorek – 31.05.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, pasztet pieczony /mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka czerwona, herbata owocowa
Obiad
Żurek staropolski z kiełbasą i ziemniakami /wywar mięsny (kiełbasa) – warzywny: marchewka, pietruszka, seler, zakwas żurku, mąka żytnia - gluten, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Racuszki z jabłkami /mleko 2,0%, mąka tortowa- gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, jabłka/
Kompot
Podwieczorek
Pana cotta z sokiem malinowym /mleko, jogurt naturalny, śmietana 30%, cukier, żelatyna, maliny mrożone/ + owoc sezonowy