lipiec
Poniedziałek – 4.07.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka wiejska, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Zupa jarzynowa z łazankami /wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, pietruszka,
seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z
mleka, mleko 3,2%, makaron pszenny łazanki - gluten, jajko, pietruszka natka, przyprawy/
Pampuchy z musem ze świeżych borówek /mąka pszenna - gluten, drożdże, olej rzepakowy,
jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, świeże borówki, cukier/
Kompot.
Podwieczorek
Chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, ser żółty, papryka czerwona.
Wtorek – 5.07.22 r
Śniadanie
Kaszka manna na mleku z sokiem owocowym /gluten, mleko/, bułka kajzerka /mąka
pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier/ z serkiem topionym, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Krem z pomidorów z grzankami /wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, śmietana 30% z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Kotlet mielony, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane /mięso mielone wieprzowe, jajka,
bułka tarta – gluten, kasza jęczmienna – gluten, buraki, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Budyń czekoladowy /mleko, mąka ziemniaczana, kakao, cukier/, wafle ryżowe
Środa – 6.07.22 r
Śniadanie
Chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, jajko, szczypiorek,
sos ketchupowo – majonezowy, kakao na mleku 2%
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /wywar mięsny: mięso wołowe,
marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Marnowane podudzia z kurczaka faszerowane serem mozarella i papryką, młode
ziemniaki, surówka z białej kapusty z marchewką /podudzia z kurczaka, ser mozzarella z
mleka, pomidor, papryka, ziemniaki, mleko, masło, biała kapusta, marchewka, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt naturalny /jogurt z mleka/ z truskawkami i chrupkami kukurydzianymi
Czwartek - 7.07.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, schab pieczony, rzodkiewka, herbata owocowa
Obiad
Barszcz biały zabielany z kiełbasą i ziemniakami /kiełbasa, barszcz w butelce - gluten,
marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, liść laurowy, majeranek, koper, lubczyk, kiełbasa biała, śmietana 18% z mleka, sól morska, pieprz/
Makaron „muszelki” z serem białym i musem ze świeżych truskawek /makaron
pszenny: muszelki: mąka pszenna – gluten, jajko, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, świeże truskawki, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, domowy humus /ciecierzyca pomidor, suszony pomidor, olej rzepakowy, sezam/
Piątek – 8.07.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, twarożek ze
szczypiorkiem i rzodkiewką /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/, herbata z cytryną
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem /wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ryż, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Paluszki rybne, młode ziemniaki, młody kalafior z masłem i bułką /filet z dorsza - ryba,
mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, masło z mleka, kalafior, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem /mąka pszenna- gluten, mleko, masło z mleka, jajko, drożdże/ + konfitura
owocowa + owoc sezonowy
Poniedziałek – 11.07.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, pasztet pieczony /mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka czerwona, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem /wywar mięsny drobiowo: indyk; warzywny:, marchewka, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12% z mleka, przyprawy/
Ryż z musem ze świeżych truskawek /ryż, świeże truskawki, jogurt naturalny z mleka, cukier
trzcinowy/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, ogórek zielony
Wtorek – 12.07.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, szynka gotowana, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Żurek staropolski z kiełbasą i ziemniakami /wywar mięsny (kiełbasa) – warzywny:
marchewka, pietruszka, seler, zakwas żurku, mąka żytnia - gluten, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Gulasz z indyka z cukinią, papryką i pomidorami, kasza gryczana, ogórek małosolny /filet z indyka, mąka z amarantusa, mąka typ 500 - gluten, śmietana 18% z mleka, cukinia,
pomidory, papryka, kasza gryczana, ogórek małosolny, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Marchewka (talarki), kalarepka + pieczywo chrupkie
Środa – 13.07.22 r
Śniadanie
Chleb graham /mąka żytnia, pszenna – gluten/, z twarogiem /z mleka/ i konfiturą owocową,
kakao na mleku 2%
Obiad
Krupnik z kaszy jęczmiennej i kaszy bulgur /kasza jęczmienna - gluten, kasza bulgur - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, lubczyk, pietruszka natka, sól morska, śmietana z mleka, przyprawy/
Filet drobiowy w japońskiej panierce „panko”, młode ziemniaki, mizeria /filet z
kurczaka, mąka pszenna - gluten, bułka tarta- gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, mleko, masło z mleka, świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Deserek waniliowy /twarożek z mleka, jogurt naturalny z mleka, cukier waniliowy/
Czwartek - 14.07.22 r
Śniadanie
Pszenica w miodzie z mlekiem 2%, chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten,
woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Krem brokułowo - groszkowy z grzankami /brokuły, groszek zielony, ziemniaki, cebula,
masło, naturalny bulion z warzyw, śmietana, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Spaghetti bolońskie /makaron spaghetti: mąka pszenna – gluten, jajka, mięso mielone wołowe, pomidory pelatti, czosnek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto ucierane z jabłkami /mąka pszenna -gluten, mąka razowa, jabłka, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia – gluten, olej rzepakowy/ + owoc sezonowy
Piątek – 15.07.22 r.
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta rybna –
jajeczna /tuńczyk- ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/, herbata
żurawinowa
Obiad Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Pierogi ruskie z cebulką, surówka z marchewki i jabłka /mąka pszenna- gluten, mąka
orkiszowa - gluten, jajka, ser biały z mleka, ziemniaki, marchewka, jabłko, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy /jogurt naturalny z mleka, owoce sezonowe/ z płatkami owsianymi i
kukurydzianymi
Poniedziałek – 18.07.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka wiejska, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Zupa ziemniaczana z zieloną pietruszką /wywar mięsny: szynka wieprzowa; warzywny:
marchewka, seler, zielona pietruszka, ziemniaki, przyprawy/
Makaron „świderki” zapiekany z jabłkami i cynamonem oraz polewą waniliową
/makaron pszenny – gluten, jajko, jabłka, cynamon, jogurt z mleka, przyprawa: wanilia, miód/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, mozzarella z oliwkami zielonymi i pomidorem
Wtorek – 19.07.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, włoska pasta z pomidorami suszonymi i bazylią /ser biały z mleka, suszone pomidory, bazylia, olej lniany/, herbata owocowa
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka,
seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Pieczeń z indyka w sosie koperkowym, kasza perłowa, sałata zielona z jogurtem
naturalnym i rzodkiewką /filet z indyka, jajka, mąka z amarantusa, mąka typ 500, śmietana 18% z mleka, świeży koperek, kasza perłowa - gluten, sałata zielona, rzodkiewka, jogurt naturalny z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pana cotta z sokiem malinowym /mleko, jogurt naturalny, śmietana 30%, cukier, żelatyna, maliny mrożone/
Środa – 20.07.22 r
Śniadanie
Chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, jajko, szczypiorek,
sos ketchupowo – majonezowy, herbata z cytryną
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem /wywar mięsny: kaczka, śmietana18% z mleka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, świeży koperek, pietruszka natka, lubczyk, ryż/
Klopsy w sosie pomidorowym, młode ziemniaki, surówka wiosenna /mięso mielone
wieprzowe, jajka, bułka tarta - gluten, pomidory pelatti, mąka typ 500 - gluten, śmietana 12% z mleka, ziemniaki, mleko, masło z mleka, kapusta pekińska, ogórek świeży, pomidor, rzodkiewka, sos vinegrette: oliwa z oliwek, cytryna, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt naturalny /jogurt z mleka/ z owocami sezonowymi, suszoną żurawiną i
chrupkami kukurydzianymi
Czwartek - 21.07.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Krem z soczewicy z pomidorami, czosnkiem i groszkiem ptysiowym /wywar warzywny:
marchewka, seler; soczewica, pomidory pelatti, czosnek, groszek ptysiowy, przyprawy/
Leniwe z musem ze świeżych borówek i jogurtu naturalnego /mąka pszenna - gluten,
mąka orkiszowa - gluten, jajka, ziemniaki, ser biały z mleka, masło z mleka, świeże borówki, jogurt naturalny, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, wędlina krakowska, papryka
Piątek – 22.07.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, dżem owocowy,
kawa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Krupnik z jarzynami /kasza jęczmienna - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, lubczyk,
pietruszka natka, sól morska, śmietana z mleka, przyprawy/
Filet z dorsza panierowany, młode ziemniaki, fasolka szparagowa z masłem i bułką
/filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko, ziemniaki, mleko, masło z mleka, fasolka, masło z mleka, bułka tarta – gluten, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pischfinger kakaowy /wafle: mąka typ 500 – gluten, cukier, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól; mus kakaowy: masło z mleka, cukier brązowy, kakao naturalne, mleko w proszku, woda/ + owoc sezonowy
Poniedziałek – 25.07.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, kiełbasa krakowska, ogórek małosolny, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem /wywar mięsny drobiowy: kurczak; wywar warzywny: marchewka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, mleko 3,2%, ryż, zielona pietruszka, przyprawy/
Kluski śląskie z sosem warzywnym, surówka chińska /ziemniaki, mąka pszenna- gluten,
mąka ziemniaczana, jajka, , marchewka, seler, cukinia, papryka czerwona, śmietana 18% z mleka, biała kapusta, marchewka, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Weka /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy/, pasztet pieczony /mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka czerwona
Wtorek – 26.07.22 r
Śniadanie
Chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, wiejski twarożek ze szczypiorkiem i ogórkiem /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/, herbata żurawinowa
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami /wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ziemniaki, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz
warzywny/
Penne z kurczakiem i ze szpinakiem w sosie śmietanowym, z serem żółtym /filet
drobiowy, szpinak mrożony, śmietana 18% z mleka, mąka pszenna - gluten, jajka, ser żółty z mleka, przyprawy, makaron: mąka pszenna – gluten, jajko/
Kompot
Podwieczorek
Koktajl borówkowy na maślance z płatkami owsianymi /maślanka z mleka, borówki, płatki
owsiane - gluten/, wafle kukurydziane
Środa – 27.07.22 r
Śniadanie
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi /mleko/, chleb staropolski /mąka pszenna –
gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy/, z serkiem topionym, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Krem wielowarzywny z grzankami /wywar warzywny: marchewka, seler, brokuł, kalafior,
groszek zielony, jogurt naturalny z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Kotlet „ala de volaille”, młode ziemniaki, młoda kapusta zasmażana /mięso mielone
drobiowe, jajka, mleko 2,0%, bułka tarta - gluten, mąka orkiszowa - gluten, ziemniaki, mleko, masło z mleka, kapusta biała, mąka orkiszowa - gluten, koperek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Kisiel domowy wiśniowy /wiśnie mrożone, mąka ziemniaczana, woda, cukier/, ciasteczka
owsiane /gluten/
Czwartek - 28.07.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, mąka żytnia – gluten, masło z mleka/, schab pieczony, papryka, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa jarzynowa z makaronem /wywar mięsny drobiowy: kurczak; marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, makaron pszenny – gluten, jajko, przyprawy/
Pierogi z mięsem /wołowina, cebula, mąka pszenna - gluten, mąka jęczmienna- gluten, jajka, przyprawy/, surówka z buraczków z jabłkiem /buraczki, jabłko, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Mus owocowy z jogurtem naturalnym /jogurt z mleka/, biszkopty
Piątek – 29.07.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta rybna –
jajeczna /makrela - ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/, herbata z cytryną
Obiad
Zupa kalafiorowa z łazankami i zieloną pietruszką /kalafior, marchewka, pietruszka, seler,
por, kapusta włoska, śmietana 18% z mleka, makaron pszenny: łazanki – gluten, jajko, pietruszka natka, lubczyk, sól morska, majeranek, koper/
Naleśniki z serem białym i polewą truskawkową /mąka pszenna - gluten, jajka, mleko 1,5%,
ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, truskawki, cukier brązowy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto czekoladowo - bananowe /mąka pszenna - gluten/, mąka razowa, banany, kakao naturalne, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia - gluten/, olej rzepakowy/ + owoc sezonowy