sierpień
Poniedziałek – 8.08.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/,pasztet pieczony/mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/,papryka czerwona, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem /wywar mięsny drobiowo: indyk; warzywny:, marchewka,pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12% z mleka, przyprawy/
Ryż z musem truskawkowym/ryż, truskawki, jogurt naturalny z mleka, cukier trzcinowy/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem/mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/,ser żółty /z mleka/,ogórek zielony
Wtorek – 9.08.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/,szynka gotowana, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Żurek staropolski z kiełbasą i ziemniakami/wywar mięsny (kiełbasa) – warzywny: marchewka, pietruszka, seler, zakwas żurku, mąka żytnia - gluten, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Gulasz z indyka z cukinią, papryką i pomidorami, kasza gryczana, ogórek małosolny/filet z indyka, mąka z amarantusa, mąka typ 500 - gluten, śmietana 18% z mleka, cukinia, pomidory, papryka, kasza gryczana, ogórek małosolny, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Marchewka (talarki), kalarepka + pieczywo chrupkie
Środa – 10.08.22 r
Śniadanie
Chleb graham/mąka żytnia, pszenna – gluten/, z twarogiem /z mleka/ i konfiturą owocową, kakao na mleku 2%
Obiad
Krupnik z kaszy jęczmiennej i kaszy bulgur/kasza jęczmienna - gluten, kasza bulgur - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, lubczyk, pietruszka natka, sól morska, śmietana z mleka, przyprawy/
Filet drobiowy w japońskiej panierce „panko”, młode ziemniaki, mizeria /filet z kurczaka, mąka pszenna - gluten, bułka tarta- gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, mleko, masło z mleka, świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Deserek waniliowy /twarożek z mleka, jogurt naturalny z mleka, cukier waniliowy/
Czwartek - 11.08.22 r
Śniadanie
Pszenica w miodzie z mlekiem 2%, chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Krem brokułowo - groszkowy z grzankami/brokuły, groszek zielony, ziemniaki, cebula, masło, naturalny bulion z warzyw, śmietana, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Spaghetti bolońskie/makaron spaghetti: mąka pszenna – gluten, jajka, mięso mielone wołowe, pomidory pelatti, czosnek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto ucierane z jabłkami /mąka pszenna -gluten, mąka razowa, jabłka, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia – gluten, olej rzepakowy/+ owoc sezonowy
Piątek – 12.08.22 r.
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,pasta rybna – jajeczna/tuńczyk- ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/,herbata żurawinowa
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Pierogi ruskie z cebulką, surówka z marchewki i jabłka/mąka pszenna- gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ser biały z mleka, ziemniaki, marchewka, jabłko, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy/jogurt naturalny z mleka, owoce sezonowe/ z płatkami owsianymi i kukurydzianymi
Wtorek - 16.08.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor,herbata z cytryną
Obiad
Krem z soczewicy z pomidorami, czosnkiem i groszkiem ptysiowym /wywar warzywny: marchewka, seler; soczewica, pomidory pelatti, czosnek, groszek ptysiowy, przyprawy/
Leniwe z musem ze świeżych borówek i jogurtu naturalnego /mąka pszenna - gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ziemniaki, ser biały z mleka, masło z mleka, świeże borówki, jogurt naturalny, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, wędlina krakowska, papryka
Środa – 17.08.22 r
Śniadanie
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, jajko, szczypiorek, sos ketchupowo – majonezowy,herbata z cytryną
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem /wywar mięsny: kaczka, śmietana18% z mleka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, świeży koperek, pietruszka natka, lubczyk, ryż/
Klopsy w sosie pomidorowym, młode ziemniaki, surówka wiosenna/mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta - gluten, pomidory pelatti, mąka typ 500 - gluten, śmietana 12% z mleka,ziemniaki, mleko, masło z mleka, kapusta pekińska, ogórek świeży, pomidor, rzodkiewka, sos vinegrette: oliwa z oliwek, cytryna, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt naturalny /jogurt z mleka/ z owocami sezonowymi, suszoną żurawiną i chrupkami kukurydzianymi
Czwartek – 18.08.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/,włoska pasta z pomidorami suszonymi i bazylią /ser biały z mleka, suszone pomidory, bazylia, olej lniany/, herbata owocowa
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Pieczeń z indyka w sosie koperkowym, kasza perłowa, sałata zielona z jogurtem naturalnym i rzodkiewką/filet z indyka, jajka, mąka z amarantusa, mąka typ 500, śmietana 18% z mleka, świeży koperek, kasza perłowa - gluten,sałata zielona, rzodkiewka, jogurt naturalny z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pana cotta z sokiem malinowym /mleko, jogurt naturalny, śmietana 30%, cukier, żelatyna, maliny mrożone/
Piątek – 19.08.22 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,dżem owocowy,kawa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Krupnik z jarzynami /kasza jęczmienna - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, lubczyk, pietruszka natka, sól morska, śmietana z mleka, przyprawy/
Filet z dorsza panierowany, młode ziemniaki, fasolka szparagowa z masłem i bułką /filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko, ziemniaki,mleko, masło z mleka, fasolka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto czekoladowo - bananowe /mąka pszenna - gluten/, mąka razowa, banany, kakao naturalne, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia - gluten/,olej rzepakowy/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 22.08.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, kiełbasa krakowska, ogórek małosolny, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem/wywar mięsny drobiowy: kurczak; wywar warzywny: marchewka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, mleko 3,2%, ryż, zielona pietruszka, przyprawy/
Kluski śląskie z sosem warzywnym, surówka chińska/ziemniaki, mąka pszenna- gluten, mąka ziemniaczana, jajka, , marchewka, seler, cukinia, papryka czerwona,śmietana 18% z mleka, biała kapusta, marchewka, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Weka/mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy/, pasztet pieczony /mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka czerwona
Wtorek – 23.08.22 r
Śniadanie
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, wiejski twarożek ze szczypiorkiem i ogórkiem /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/, herbata żurawinowa
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ziemniaki, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Penne z kurczakiem i ze szpinakiem w sosie śmietanowym, z serem żółtym /filet drobiowy, szpinak mrożony, śmietana 18% z mleka, mąka pszenna - gluten, jajka, ser żółty z mleka, przyprawy, makaron: mąka pszenna – gluten, jajko/
Kompot
Podwieczorek
Koktajl borówkowy na maślance z płatkami owsianymi /maślanka z mleka, borówki, płatki owsiane - gluten/, wafle kukurydziane
Środa – 24.08.22 r
Śniadanie
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi /mleko/, chleb staropolski /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy/, z serkiem topionym, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Krem wielowarzywny z grzankami /wywar warzywny: marchewka, seler, brokuł, kalafior, groszek zielony, jogurt naturalny z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Kotlet „ala de volaille”, młode ziemniaki, młoda kapusta zasmażana/mięso mielone drobiowe, jajka, mleko 2,0%, bułka tarta - gluten, mąka orkiszowa - gluten, ziemniaki, mleko, masło z mleka, kapusta biała, mąka orkiszowa - gluten, koperek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Kisiel domowy wiśniowy /wiśnie mrożone, mąka ziemniaczana, woda, cukier/,ciasteczka owsiane /gluten/
Czwartek - 25.08.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, mąka żytnia – gluten, masło z mleka/, schab pieczony, papryka,kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa jarzynowa z makaronem/wywar mięsny drobiowy: kurczak; marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, makaron pszenny – gluten, jajko, przyprawy/
Pierogi z mięsem/wołowina, cebula, mąka pszenna - gluten, mąka jęczmienna- gluten, jajka, przyprawy/, surówka z buraczków z jabłkiem /buraczki, jabłko, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Mus owocowy z jogurtem naturalnym /jogurt z mleka/,biszkopty
Piątek – 26.08.22 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta rybna – jajeczna/makrela - ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/,herbata z cytryną
Obiad
Zupa kalafiorowa z łazankami i zieloną pietruszką /kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana 18% z mleka, makaron pszenny: łazanki – gluten, jajko, pietruszka natka, lubczyk, sól morska, majeranek, koper/
Naleśniki z serem białym i polewą truskawkową/mąka pszenna - gluten, jajka, mleko 1,5%, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, truskawki, cukier brązowy/
Kompot
Podwieczorek
Pischfinger kakaowy/wafle: mąka typ 500 – gluten, cukier, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól; mus kakaowy: masło z mleka, cukier brązowy, kakao naturalne, mleko w proszku, woda/+ owoc sezonowy
Poniedziałek 29.08.22 r
Śniadanie
Chleb grahamz masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,szynka wiejska, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Krem z pomidorów z grzankami /wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, śmietana 30% z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Ryż z musem owoce leśne /ryż, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, borówka, jeżyna, malina/
Kompot
Podwieczorek
Wekaz masłem i serem żółtym, surówka z marchewki z jogurtem naturalnym z brzoskwinią i słonecznikiem /mąka pszenna- gluten, masło z mleka, drożdże, marchewka, brzoskwinia, słonecznik/
Wtorek – 30.08.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerkaz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/,zielona pasta z awokado z serem białym, pieczonymi warzywami i mielonymi pestkami słonecznika /ser biały z mleka, awokado, marchewka, brokuł, cukinia, pestki słonecznika, jogurt naturalny z mleka/, herbata z cytryną
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Spaghetti bolońskie/makaron spaghetti: mąka pszenna – gluten, jajka, mięso mielone wołowe, pomidory pelatti, czosnek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Budyń śmietankowy z sokiem wiśniowym/mleko 3,2%, mąka ziemniaczana, masło z mleka, wiśnie/, wafle ryżowe
Środa – 31.08.22 r
Śniadanie
Kaszka manna na mleku z sokiem owocowym /mleko/, chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/,jajko, pomidor, herbata żurawinowa
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Filet drobiowy panierowany, młode ziemniaki, mizeria /filet z kurczaka, mąka pszenna - gluten, bułka tarta- gluten, jajka, mleko 2%, ogórki zielone, jogurt naturalny z mleka, pieprz, cytryna/
Kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem /mąka pszenna- gluten, mleko, masło z mleka, jajko, drożdże/, powidła śliwkowe
Czwartek – 01.09.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty, papryka,herbata z cytryną
Obiad
Żurek z kiełbasą i ziemniakami /wywar mięsny (kiełbasa) – warzywny: marchewka, pietruszka, seler, zakwas żurku, mąka żytnia - gluten, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Makaron „świderki” z serem białym i musem truskawkowym/makaron pszenny: muszelki: mąka pszenna – gluten, jajko, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, truskawki, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, mozzarella z oliwkami zielonymi i pomidorem
Piątek - 02.09.22 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,wiejski twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/, herbata z cytryną
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ryż, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Paluszki rybne, młode ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem/filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, masło z mleka,kiszona kapusta, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt borówkowy/jogurt naturalny z mleka, borówki/ płatkamikukurydzianymi