wrzesień
Poniedziałek – 5.09.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, polędwica z indyka, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem/wywar mięsny drobiowo: indyk; warzywny:, marchewka, pietruszka, seler, makaron pszenny- gluten, jajko, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12% z mleka, przyprawy/
Pampuchy z musem ze świeżych borówek/mąka pszenna - gluten, drożdże, olej rzepakowy, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, świeże borówki, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Weka/mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy/, pasztet pieczony/mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka czerwona
Wtorek – 06.09.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, jajko, szczypiorek, herbata żurawinowa
Obiad
Barszcz biały z ziemniakami /kiełbasa, barszcz w butelce - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, liść laurowy, majeranek, koper, lubczyk, kiełbasa biała, śmietana 18% z mleka, sól morska, pieprz/
Nuggetsy z kurczaka (pieczone) w płatkach kukurydzianych marynowane w mleku, kasza perłowa, mizeria/filet z kurczaka, płatki kukurydziane, jajka, mleko 2%, mąka orkiszowa- gluten, kasza perłowa – gluten, świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt naturalny /jogurt z mleka/ z owocami sezonowymi chrupkami kukurydzianymi
Środa – 07.09.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/,ser żółty /z mleka/, pomidor, kakao na mleku 2%
Obiad
Krem brokułowo-groszkowy z grzankami z bagietki/brokuły, groszek zielony, ziemniaki, cebula, masło, naturalny bulion z warzyw, śmietana, grzanki pszenno- gluten, przyprawy/
Gołąbki cygańskie z mięsem i ryżem w sosie paprykowo - pomidorowym, ziemniaki/mięso wieprzowe, kasza jęczmienna - gluten, ryż, kapusta, pomidory pelatti, papryka, śmietana 12% z mleka, ziemniaki, mleko, masło z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Galaretka domowa malinowa z owocami/woda, żelatyna, maliny, stewia w proszku/, wafle ryżowe
Czwartek – 08.09.22 r
Śniadanie
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi żurawiną/mleko, płatki jęczmienne - gluten/,chleb graham z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,schab pieczony, papryka, herbata z cytryną
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ryż, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Penne z kurczakiem i ze szpinakiem w sosie śmietanowym, z serem żółtym /filet drobiowy, szpinak mrożony, śmietana 18% z mleka, mąka pszenna - gluten, jajka, ser żółty z mleka, przyprawy, makaron: mąka pszenna – gluten, jajko/
Kompot
Podwieczorek
Marchewka (talarki), kalarepka + pieczywo chrupkie /gluten/
Piątek - 9.09.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,wiejski twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/, kawa zbożowa inka z miodem /kawa inka – gluten, mleko, miód/
Obiad
Zupa kalafiorowa z łazankami i zieloną pietruszką /kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana 18% z mleka, makaron pszenny: łazanki – gluten, jajko, pietruszka natka, lubczyk, sól morska, majeranek, koper/
Filet z dorsza panierowany, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem /filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, kiszona kapusta, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto bananowe z kokosem /mąka pszenna/gluten/,mąka razowa, banany, cukier trzcinowy, jaja, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia/gluten/,olej rzepakowy/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 12.09.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka gotowana, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Makaron „muszelki” z prażonymi jabłkami oraz polewą jogurtową - cynamonową /makaron pszenny – gluten, jajko, jabłka, cynamon, jogurt z mleka, przyprawa: wanilia/
Kompot
Podwieczorek
Chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, papryka czerwona
Wtorek – 13.09.22 r
Śniadanie
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi /mleko/,bułka kajzerka z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/,dżem owocowy, herbata z cytryną
Obiad
Krem z pieczonych buraczków z czosnkiem i grzankami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, czosnek, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Kotlet mielony, kasza jęczmienna, kapusta zasmażana /mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta – gluten, kasza jęczmienna – gluten, buraki, kapusta biała, mąka orkiszowa - gluten, koperek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chleb staropolski z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, domowy humus /ciecierzyca pomidor, suszony pomidor, olej rzepakowy, sezam/+ owoc sezonowy
Środa – 14.09.22 r
Śniadanie
Chleb graham z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,serek topiony, rzodkiewka, kakao na mleku 2%
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Filet drobiowy w japońskiej panierce „panko”, ziemniaki, fasolka szparagowa z masłem i bułką /filet z kurczaka, mąka pszenna - gluten, bułka tarta- gluten, jajka, mleko 2%,fasolka szparagowa, masło z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Budyń czekoladowy/mleko, mąka ziemniaczana, kakao, cukier/, ciasteczka owsiane /gluten/
Czwartek - 15.09.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, pasta włoska: twarożek z pomidorami suszonymi i bazylią /ser biały z mleka, suszone pomidory, bazylia, olej lniany/, herbata owocowa
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem /wywar mięsny: kaczka, śmietana18% z mleka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, pietruszka natka, lubczyk, ryż/
Spaghetti bolońskie/makaron spaghetti: mąka pszenna – gluten, jajka, mięso mielone wołowe, pomidory pelatti, czosnek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Mus owocowy z jogurtem naturalnym/jogurt z mleka/,biszkopty /gluten, mleko, jajko/
Piątek – 16.09.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,pasta rybna – jajeczna/tuńczyk- ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/,herbata z cytryną
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami/wywar mięsny drobiowy: kurczak; marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, ziemniaki, pietruszka natka, przyprawy/
Pierogi z truskawkami i polewą jogurtową/mąka pszenna - gluten, mąka jęczmienna - gluten, jajka, truskawki, jogurt naturalny z mleka, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem/mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/ + surówka z marchewki z jogurtem naturalnym z brzoskwinią i słonecznikiem/marchewka, brzoskwinia, jogurt naturalny, słonecznik/
Poniedziałek – 19.09.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Żurek staropolski z kiełbasą i ziemniakami/wywar mięsny (kiełbasa) – warzywny: marchewka, pietruszka, seler, zakwas żurku, mąka żytnia - gluten, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Makaron „świderki” z serem białym i brzoskwinią/makaron pszenny: muszelki: mąka pszenna – gluten, jajko, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, brzoskwinia, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy/jogurt naturalny z mleka, owoce sezonowe/z płatkami owsianymi i kukurydzianymi
Wtorek – 20.09.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, pasta serowo - paprykowa/ser biały z mleka, papryka czerwona, jogurt naturalny/,kakao na mleku 2%
Obiad
Krem z pomidorów z grzankami/wywar warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, śmietana 30% z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Gulasz z indyka z cukinią, papryką i pomidorami, kasza gryczana, ogórek małosolny/filet z indyka, mąka z amarantusa, mąka typ 500 - gluten, śmietana 18% z mleka, cukinia, pomidory, papryka, kasza gryczana, ogórek małosolny, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Kisiel domowy wiśniowy/wiśnie mrożone, mąka ziemniaczana, woda, cukier/,wafle ryżowe
Środa – 21.09.22 r
Śniadanie
Kaszka manna na mleku z sokiem owocowym/mleko/, bułka kajzerka z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/,szynka wiejska, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Kapuśniak na żeberkach wędzonych z ziemniakami/wywar mięsny (żeberka wędzone) – warzywny: marchewka, seler, kapusta biała, koncentrat pomidorowy 30%, zielona pietruszka, przyprawy/
Polędwiczki drobiowe w sosie warzywnym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem/filet z kurczaka, marchewka, seler, cukinia, papryka czerwona, śmietana 18% z mleka, mąka orkiszowa - gluten, kasza bulgur, kapusta pekińska, pomidor, ogórek, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem /mąka pszenna- gluten, mleko, masło z mleka, jajko, drożdże/, powidła śliwkowe+ owoc sezonowy
Czwartek - 22.09.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/,pasztet pieczony/mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, ogórek małosolny, herbata żurawinowa
Obiad
Zupa jarzynowa z łazankami/wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, mleko 3,2%, makaron pszenny łazanki - gluten, jajko, pietruszka natka, przyprawy/
Naleśniki z serem białym i polewą malinową/mąka pszenna - gluten, jajka, mleko 1,5%, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, maliny, cukier brązowy/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,szynka wiejska, papryka czerwona
Piątek – 23.09.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,pasta jajeczna ze szczypiorkiem/jajka, majonez, jogurt naturalny z mleka, szczypiorek/,herbata z cytryną
Obiad
Krupnik z kaszy jęczmiennej i kaszy bulgur/kasza jęczmienna - gluten, kasza bulgur - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, lubczyk, pietruszka natka, sól morska, śmietana z mleka, przyprawy/
Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem/filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, masło z mleka, kiszona kapusta, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto szpinakowe /mąka pszenna /gluten/,mąka razowa, szpinak mrożony, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia/gluten/,olej rzepakowy/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 26.09.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/,szynka gotowana, pomidor, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem /wywar mięsny drobiowo: indyk; warzywny:, marchewka, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12% z mleka, makaron pszenny- gluten, jajko, przyprawy/
Ryż z musem owoce leśne /ryż, maliny, borówki, truskawki, jeżyny mrożone, jogurt naturalny z mleka, cukier trzcinowy/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/,mozzarella z oliwkami zielonymi i pomidorem
Wtorek – 27.09.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, twarożek biały /ser biały z mleka/ + konfitura owocowa, herbata z cytryną
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ziemniaki, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Pieczeń rzymska w sosie własnym, kasza pęczak, buraczki zasmażane/mięso mielone wieprzowo – wołowe, jajka, mąka pszenna typ 500 – gluten, kasza pęczak - gluten, chrzan, śmietana 30% z mleka, ziemniaki, mleko, masło z mleka, buraki, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Koktajl owocowy na kefirze z płatkami owsianymi i kukurydzianymi/kefir z mleka, owoce: borówki, maliny, płatki owsiane - gluten/
Środa – 28.09.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,schab pieczony, ogórek zielony, herbata żurawinowa
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Filet drobiowy zapiekany z serem mozzarella z pomidorem, ziemniaki, mizeria/filet z kurczaka, ser mozzarella z mleka, pomidor, ziemniaki, mleko, masło, świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pana cotta z sokiem malinowym/mleko, jogurt naturalny, śmietana 30%, cukier, żelatyna, maliny mrożone/
Czwartek - 29.09.22 r
Śniadanie
Pszenica w miodzie z mlekiem 2%,chleb grahamz masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, jajko, sos jogurtowo – majonezowy, szczypiorek, herbata z cytryną
Obiad
Krem z batatów, dyni i marchewki z mleczkiem kokosowym i groszkiem ptysiowym/wywar warzywny: marchewka, bataty, dynia, seler, ziemniaki, jogurt naturalny z mleka, mąka pszenna, żytnia – gluten, mleczko kokosowe, imbir, czosnek, groszek ptysiowy, przyprawy/
Pierogi z mięsem/wołowina, cebula, mąka pszenna - gluten, mąka jęczmienna- gluten, jajka, przyprawy/, sałatka z ogórka kiszonego, pomidora i cebulki /ogórek kiszony, pomidor, cebula, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Deserek waniliowy/twarożek z mleka, jogurt naturalny z mleka, cukier waniliowy/
Piątek – 30.09.22 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta rybna ze szprotki w pomidorach/szprotka - ryba, ser biały, papryka, cebula, przyprawy/,herbata z cytryną
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Leniwe z musem borówkowym i jogurtem naturalnym/mąka pszenna - gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ziemniaki, ser biały z mleka, masło z mleka, borówki, jogurt naturalny, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Pischfinger kakaowy/wafle: mąka typ 500 – gluten, cukier, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól; mus kakaowy: masło z mleka, cukier brązowy, kakao naturalne, mleko w proszku, woda/+ owoc sezonowy