październik
Poniedziałek – 3.10.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, polędwica z indyka, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami/wywar mięsny drobiowy: kurczak; marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, makaron pszenny- gluten, jajko, przyprawy/
Makaron „muszelki” zapiekany z jabłkami i cynamonem oraz polewą waniliową /makaron pszenny – gluten, jajko, jabłka, cynamon, jogurt z mleka, przyprawa: wanilia, miód/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,schab pieczony, papryka czerwona
Wtorek – 4.10.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, kakao na mleku 2%
Obiad
Krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym /wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, śmietana 30% z mleka, groszek ptysiowy, przyprawy/
Sznycelek mielony, kasza perłowa,buraczki zasmażane/mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta – gluten, kasza perłowa – gluten,, buraki, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy/jogurt naturalny z mleka, owoce sezonowe/ ze zbożowymi chrupkami
Środa – 5.10.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/,jajko, szczypiorek, herbata z cytryną
Obiad
Krupnik z kaszy jęczmiennej i kaszy bulgur/kasza jęczmienna - gluten, kasza bulgur - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, lubczyk, pietruszka natka, sól morska, śmietana z mleka, przyprawy/
Pieczeń z indyka w sosie koperkowym, ryż, surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem/filet z indyka, mąka poznańska - gluten, śmietana 18% z mleka, świeży koperek, przyprawy, ryż, kapusta pekińska, ogórek, pomidor, oliwa/
Kompot
Podwieczorek
Budyń śmietankowy /mleko 3,2%, mąka ziemniaczana, masło z mleka/,ciasteczka owsiane /gluten/
Czwartek - 6.10.22 r
Śniadanie
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasztet pieczony /mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka,kawa zbożowa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Barszcz biały kiełbasą i ziemniakami /kiełbasa, barszcz w butelce - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, liść laurowy, majeranek, koper, lubczyk, kiełbasa biała, śmietana 18% z mleka, sól morska, pieprz/
Penne z kurczakiem i ze szpinakiem w sosie śmietanowym, z serem żółtym /filet drobiowy, szpinak mrożony, śmietana 18% z mleka, mąka pszenna - gluten, jajka, ser żółty z mleka, przyprawy, makaron: mąka pszenna – gluten, jajko/
Kompot
Podwieczorek
Marchewka (talarki), kalarepka + pieczywo chrupkie /gluten/
Piątek – 7.10.22 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,wiejski twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/, herbata żurawinowa
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Filet z dorsza panierowany, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem /filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, kiszona kapusta, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto ucierane z jabłkami /mąka pszenna -gluten, mąka razowa, jabłka, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia – gluten, olej rzepakowy/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 10.10.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/,schab pieczony, ogórek małosolny, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem/wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny:, marchewka, pietruszka, seler, makaron pszenny- gluten, jajko, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12% z mleka, przyprawy/
Pampuchy z musem borówkowym /mąka pszenna - gluten, drożdże, olej rzepakowy, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, borówki, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,wędlina krakowska, pomidor
Wtorek – 11.10.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, pasta włoska: twarożek z pomidorami suszonymi i bazylią /ser biały z mleka, suszone pomidory, bazylia, olej lniany/, herbata owocowa
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem /wywar mięsny: kaczka, śmietana18% z mleka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, pietruszka natka, lubczyk, ryż/
Spaghetti bolońskie/makaron spaghetti: mąka pszenna – gluten, jajka, mięso mielone wołowe, pomidory pelatti, czosnek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Galaretka domowa wiśniowa z owocami/woda, żelatyna, wiśnie mrożone, cukier brązowy/, biszkopty
Środa – 12.10.22r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, dżem owocowy, herbata z cytryną
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Filet drobiowy panierowany, ziemniaki, mizeria/filet z kurczaka, mąka pszenna - gluten, bułka tarta- gluten, jajka, mleko 2%, świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt naturalny /jogurt z mleka/ z owocami sezonowymi i chrupkami kukurydzianymi
Czwartek – 13.10.22 r
Śniadanie
Kaszka manna na mleku z sokiem owocowym /mleko/, chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, szynka wiejska, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad
Krem z zielonego groszku z grzankami z bagietki/wywar warzywny: marchewka, seler; groszek zielony, jogurt naturalny z mleka, grzanki pszenno- gluten, przyprawy/
Gołąbki cygańskie z mięsem i ryżem w sosie paprykowo - pomidorowym, ziemniaki /mięso wieprzowe, kasza jęczmienna - gluten, ryż, kapusta, pomidory pelatti, papryka, śmietana 12% z mleka, ziemniaki, mleko, masło z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pischfinger śmietankowy/wafle: mąka typ 500 – gluten, cukier, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól; mus śmietankowy: masło z mleka, cukier, mleko w proszku, woda/+ owoc sezonowy
Piątek - 14.10.22 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta rybna – jajeczna/tuńczyk- ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/,kakao na mleku 2%
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Kluski śląskie z sosem warzywnym, surówka chińska/ziemniaki, mąka pszenna- gluten, mąka ziemniaczana, jajka, marchewka, seler, cukinia, papryka czerwona cebula, śmietana 18% z mleka, biała kapusta, marchewka, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Deserek waniliowy /twarożek z mleka, jogurt naturalny z mleka, cukier waniliowy/
Poniedziałek – 17.10.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, polędwica z indyka, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad
Żurek staropolski z kiełbasą i ziemniakami/wywar mięsny (kiełbasa) – warzywny: marchewka, pietruszka, seler, zakwas żurku, mąka żytnia - gluten, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Makaron „świderki” z serem białym i brzoskwinią /makaron pszenny: muszelki: mąka pszenna – gluten, jajko, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, brzoskwinia, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, mozzarella z oliwkami zielonymi i pomidorem
Wtorek – 18.10.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerkaz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, twarożek biały /ser biały z mleka/ + konfituraowocowa, herbata z cytryną
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Strogonoff z szynki z papryką i pomidorami, kasza gryczana, ogórek kiszony /szynka wieprzowa, mąka z amarantusa, mąka typ 500 - gluten, śmietana 18% z mleka,cebula, ogórek konserwowy, cukinia, pomidory, papryka, kasza gryczana, ogórek małosolny, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Kisiel domowy pomarańczowy/sok z pomarańczy, mąka ziemniaczana, woda, cukier/,wafle ryżowe
Środa – 19.10.22 r
Śniadanie
Pszenica w miodzie z mlekiem 2%,chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, herbata żurawinowa
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem/wywar mięsny drobiowo: indyk; warzywny: marchewka, pietruszka, seler, pomidory, koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna - gluten, jajka,śmietana 12% z mleka, przyprawy/
Nuggetsy z kurczaka (pieczone) w płatkach kukurydzianych marynowane w mleku, ziemniaki, mizeria/filet z kurczaka, płatki kukurydziane, jajka, mleko 2%, mąka orkiszowa- glutenziemniaki, mleko, masło świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem /mąka pszenna- gluten, mleko, masło z mleka, jajko, drożdże/, powidła śliwkowe
Czwartek - 20.10.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka gotowana, papryka, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa jarzynowa z kaszą bulgur/wywar mięsny drobiowy: kurczak; marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, kasza bulgur - gluten, przyprawy/
Pierogi ruskie z cebulką, surówka z marchewki i jabłka/mąka pszenna- gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ser biały z mleka, ziemniaki, marchewka, jabłko, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pana cotta z sokiem malinowym /mleko, jogurt naturalny, śmietana 30%, cukier, żelatyna, maliny mrożone/
Piątek – 21.10.22 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,pasta jajeczna ze szczypiorkiem /jajka, majonez, jogurt naturalny z mleka, szczypiorek/, herbata z cytryną
Obiad
Krem z pieczonej papryki, pomidorów z groszkiem ptysiowym/wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, papryka, śmietana 30% z mleka, groszek ptysiowy, przyprawy/
Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem /filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, masło z mleka,kiszona kapusta, sałata lodowa, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto dyniowe /mąka pszenna /gluten/,mąka razowa, dynia świeża, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia/gluten/,olej rzepakowy/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 24.10.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka wiejska, pomidor, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem /wywar mięsny drobiowo: indyk; warzywny:, marchewka, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12% z mleka, przyprawy/
Naleśniki z serem białym, jogurtem naturalnym i polewą malinową/mąka pszenna - gluten, jajka, mleko 1,5%, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, maliny, cukier brązowy/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, schab pieczony, papryka czerwona
Wtorek – 25.10.22 r
Śniadanie
Bułka kajzerkaz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, zielona pasta z awokado z serem białym, pieczonymi warzywami i mielonymi pestkami słonecznika /ser biały z mleka, awokado, marchewka, brokuł, cukinia, pestki słonecznika, jogurt naturalny z mleka/,herbata z cytryną
Obiad
Krem z cukinii z grzankami/wywar warzywny: marchewka, seler; cukina, ziemniaki, jogurt naturalny z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Klopsy w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z marchewki z jabłkiem /mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta - gluten, pomidory pelatti, mąka typ 500 - gluten, śmietana 12% z mleka, marchewka, jabłko, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Mus owocowy z jogurtem naturalnym /jogurt z mleka/,biszkopty /gluten, mleko, jajko/
Środa – 26.10.22r
Śniadanie
Chleb grahamz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, jajko, sos jogurtowo – majonezowy, szczypiorek, herbata z cytryną
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Pierogi z mięsem/wołowina, cebula, mąka pszenna - gluten, mąka jęczmienna- gluten, jajka, przyprawy/, sałatka z ogórka kiszonego, pomidora i cebulki /ogórek kiszony, pomidor, cebula, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, domowy humus /ciecierzyca pomidor, suszony pomidor, olej rzepakowy, sezam/
Czwartek - 27.10.22 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, ogórek zielony, herbata żurawinowa
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, mięso wołowe, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Eskalopki z kurczaka, kasza jęczmienna, fasolka szparagowa z masłem /mięso mielone drobiowe, jajka, bułka tarta - gluten, przyprawy, kasza jęczmienna – gluten, fasolka, masło z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Koktajl owocowy na kefirzez płatkami owsianymi i kukurydzianymi/kefir z mleka, owoce: borówki, maliny, płatki owsiane - gluten/
Piątek – 28.10.22 r
Śniadanie
Bułka grahamkaz masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta rybna ze szprotki w pomidorach /szprotka - ryba, ser biały, papryka, cebula, przyprawy/,herbata z cytryną
Obiad
Zupa kalafiorowa z łazankami i zieloną pietruszką /kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana 18% z mleka, makaron pszenny: łazanki – gluten, jajko, pietruszka natka, lubczyk, sól morska, majeranek, koper/
Leniwe z musem z truskawek i jogurtu naturalnego /mąka pszenna - gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ziemniaki, ser biały z mleka, masło z mleka, truskawki, jogurt naturalny, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem/mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/ + surówka z marchewki z brzoskwinią i słonecznikiem /marchewka, brzoskwinia, słonecznik/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 31.10.22 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytniz masłem /mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, polędwica z indyka, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad
Krem z pomidorów z grzankami /wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, śmietana 30% z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Ryż z musem owoce leśne /ryż, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, borówka, jeżyna, malina/
Kompot
Podwieczorek
Chleb graham /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasztet pieczony /mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka czerwona