styczeń
Poniedziałek – 2.01.23 r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, kakao na mleku 2%
Obiad
Krem brokułowo-groszkowy z grzankami z bagietki/brokuły, groszek zielony, ziemniaki, cebula, masło, naturalny bulion z warzyw, śmietana, grzanki pszenno- gluten, przyprawy/
Ryż z musem owoce leśne/ryż, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, borówka, jeżyna, malina/
Kompot
Podwieczorek
Chleb grahamz masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,szynka wiejska, ogórek świeży
Wtorek – 3.01.2023 r
Śniadanie
Kaszka manna na mleku z musem owocowym/gluten, mleko/,bułka grahamka z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, jajko, szczypiorek, herbata z cytryną
Obiad
Zupa kalafiorowa z łazankami i zieloną pietruszką /kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana 18% z mleka, makaron pszenny łazanki – gluten, jajko, pietruszka natka, lubczyk, sól morska, majeranek, koper/
Pieczeń z indyka w sosie koperkowym, kasza jęczmienna, surówka z buraczków z jabłkiem/filet z indyka, mąka poznańska - gluten, śmietana 18% z mleka, świeży koperek, kasza jęczmienna – gluten, buraczki, jabłko, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem/mąka pszenna- gluten, mleko, masło z mleka, jajko, drożdże/, dżem owocowy + owoc sezonowy
Środa – 4.01.2023 r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/,pasta z szynki z rukolą /szynka, rukola, ser biały, jogurt naturalny z mleka/, herbata owocowa
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami/wywar mięsny drobiowy: kurczak; marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, ziemniaki, przyprawy/
Spaghetti bolońskie/makaron spaghetti: mąka pszenna – gluten, jajka, mięso mielone wołowe, pomidory pelatti, czosnek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy/jogurt naturalny z mleka, owoce sezonowe/ze zbożowymi chrupkami
Czwartek – 5.01.2023r
Śniadanie
Chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, polędwica z indyka, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem /wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny:, marchewka, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 12% z mleka, ryż, przyprawy/
Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem /filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, masło z mleka, kiszona kapusta, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Deserek waniliowy/twarożek z mleka, jogurt naturalny z mleka, cukier waniliowy/, biszkopty /mąka pszenna- gluten, jajko, mleko/
Poniedziałek – 9.01.2023r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem /mąka pszenna – gluten, mąka żytnia – gluten, masło z mleka/,szynka wiejska, pomidor, herbata z cytryną
Obiad
Żurek staropolski z kiełbasą i ziemniakami/wywar mięsny (kiełbasa) – warzywny: marchewka, pietruszka, seler, zakwas żurku, mąka żytnia - gluten, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Makaron z serem białym, jogurtem naturalnym i brzoskwinią/makaron pszenny: mąka pszenna – gluten, jajko, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, cukier, brzoskwinia/
Kompot
Podwieczorek
Chleb graham z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,kiełbasa krakowska, ogórek świeży
Wtorek – 10.01.2023r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, pasztet pieczony/mięso wp., jajko, mąka pszenna, mleko w proszku/, papryka, kakao na mleku 2%
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Gulasz z szynki, kasza perłowa, ogórek kiszony /szynka wieprzowa, mąka z amarantusa, mąka typ 500 - gluten, śmietana 18% z mleka, cebula, pieczarki, ogórek konserwowy, cukinia, pomidory, papryka, kasza perłowa, ogórek kiszony, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt naturalny/jogurt z mleka/z owocami sezonowymi i chrupkami kukurydzianymi
Środa – 11.01.2023r
Śniadanie
Bułka kajzerka z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/, pasta włoska: twarożek z pomidorami suszonymi i bazylią /ser biały z mleka, suszone pomidory, bazylia, olej lniany/, herbata z cytryną
Obiad
Zupa ogórkowa z ryżem/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny
Filet drobiowy panierowany, ziemniaki, mizeria /filet z kurczaka, mąka typ 500 - gluten, bułka tarta- gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, świeży ogórek, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Pischfinger kakaowy/wafle: mąka typ 500 – gluten, cukier, olej rzepakowy, śmietana 18%, sól; mus kakaowy: masło z mleka, cukier brązowy, kakao naturalne, mleko w proszku, woda/+ owoc sezonowy
Czwartek - 12.01.2023r
Śniadanie
Pszenica w miodzie z mlekiem 2%, chleb graham z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, schab pieczony, rzodkiewka, herbata żurawinowa
Obiad
Krem z pieczonej papryki i pomidorów z grzankami/wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, papryka, śmietana 30% z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Polędwiczki drobiowe w sosie curry, ryż, fasolka szparagowa z masłem /filet z kurczaka, wywar warzywny: marchewka, pietruszka, lubczyk; curry, śmietana 18% z mleka, mąka orkiszowa - gluten, ryż, fasolka, masło z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Kisiel wiśniowy/wiśnie mrożone, mąka ziemniaczana, woda, cukier/,wafle ryżowe
Piątek – 13.01.2023r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,pasta rybna /tuńczyk- ryba, jajka, szczypiorek, papryka, cebula, majonez, przyprawy/,kawa zbożowa inka/kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Pierogi ruskie z cebulką, surówka z marchewki i jabłka/mąka pszenna- gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ser biały z mleka, ziemniaki, marchewka, jabłko, śmietana 18% z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto piernikowe/mąka pszenna /gluten/, mąka razowa, kakao naturalne, cukier trzcinowy, olej rzepakowy, jaja, proszek do pieczenia /gluten/, marmolada owocowa, przyprawa do piernika: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa/+ owoc sezonowy
Poniedziałek – 16.01.2023r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, szynka wiejska, ogórek zielony, herbata z cytryną
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem/wywar mięsny drobiowy: kurczak; wywar warzywny: marchewka, seler, koncentrat pomidorowy 30%, mleko 3,2%, makaron pszenny- gluten, jajko, zielona pietruszka, przyprawy/
Leniwe z musem owoce leśne /mąka pszenna - gluten, mąka orkiszowa - gluten, jajka, ziemniaki, ser biały z mleka, masło z mleka, maliny, borówki, truskawki, jeżyny mrożone, cukier/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, mozzarella z oliwkami zielonymi i pomidorem
Wtorek – 17.01.2023r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/,ser żółty /z mleka/, pomidor, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa grysikowa na rosole /wywar mięsny drobiowy: kurczak – warzywny: marchewka, seler, por; kapusta włoska, kalafior, brokuł, kasza manna z pszenicy - gluten, zielona pietruszka, przyprawy/
Nuggetsy z kurczaka (pieczone) w płatkach kukurydzianych marynowane w mleku, kasza perłowa, surówka z marchewki z jabłkiem i sokiem z pomarańczy/filet z kurczaka, płatki kukurydziane, jajka, mleko 2%, mąka orkiszowa- gluten, kasza perłowa – gluten, marchewka, jabłko, pomarańcza, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Jogurt owocowy/jogurt naturalny z mleka, owoce sezonowe/ze zbożowymi chrupkami
Środa – 18.01.2023r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,wiejski twarożek ze szczypiorkiem /ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka/, kawa zbożowa inka /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Krupnik z kaszy jęczmiennej i kaszy bulgur z zieloną pietruszką /wywar mięsny drobiowy: kurczak; kasza jęczmienna - gluten, kasza bulgur - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, lubczyk, pietruszka natka, sól morska, śmietana z mleka, przyprawy/
Klopsy w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty z marchewką/mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta - gluten, pomidory pelatti, mąka typ 500 - gluten, śmietana 12% z mleka, ziemniaki, biała kapusta, marchewka, oliwa z oliwek, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Chleb graham z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,domowy humus /ciecierzyca pomidor, suszony pomidor, olej rzepakowy, sezam/+ owoc sezonowy
Czwartek - 19.01.2023r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, schab pieczony, ogórek kiszony, herbata z cytryną
Obiad
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami /kiełbasa, barszcz w butelce - gluten, marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, liść laurowy, majeranek, koper, lubczyk, kiełbasa biała, śmietana 18% z mleka, sól morska, pieprz/
Makaron „muszelki” z prażonymi jabłkami oraz polewą jogurtową - cynamonową /makaron pszenny – gluten, jajko, jabłka, cynamon, jogurt z mleka, przyprawa: wanilia/
Kompot
Podwieczorek
Mus owocowy z jogurtem naturalnym/jogurt z mleka/,biszkopty / mąka pszenna- gluten, jajko, mleko/
Piątek – 20.01.2023r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, konfitura owocowa, kakao na mleku 2%
Obiad
Zupa koperkowa z ryżem /wywar mięsny: kaczka, śmietana18% z mleka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, pietruszka natka, lubczyk, ryż/
Filet z dorsza panierowany, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem /filet z dorsza - ryba, mąka typ 500 - gluten, mąka kukurydziana, bułka tarta - gluten, jajka, mleko 2%, ziemniaki, mleko, masło z mleka, kiszona kapusta, marchewka, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Galaretka malinowa /woda, żelatyna, maliny mrożone, cukier brązowy/, ciasteczka owsiane/gluten/
Poniedziałek - 23.01.2023r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, kiełbasa krakowska, pomidor, herbata owocowa
Obiad
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem i ziemniakami/wywar mięsny drobiowy: kurczak; zielony groszek, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, brukselka, lubczyk, liść laurowy, kminek, ziele angielskie, śmietana18% z mleka, pietruszka natka, ziemniaki, przyprawy/
Kluski na parze z musem bananowym /mąka pszenna - gluten, drożdże, olej rzepakowy, jogurt naturalny z mleka, śmietana 12% z mleka, banany/
Kompot
Podwieczorek
Weka z masłem /mąka pszenna– gluten, woda, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/,filet z indyka, papryka
Wtorek – 24.01.2023r
Śniadanie
Bułka kajzerkaz masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana, cukier, masło z mleka/,twarożek biały/ser biały z mleka/ + dżem owocowy, herbata z cytryną
Obiad
Rosół z makaronem nitki, jarzynami i zieloną pietruszką /wywar mięsny: mięso wołowe, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, lubczyk, pietruszka natka, makaron pszenny - mąka pszenna - gluten, jajko/
Sznycelek mielony, ziemniaki, buraczki zasmażane/mięso mielone wieprzowe, jajka, bułka tarta, mleko, masło z mleka, buraki, śmietana 18% z mleka, masło z mleka, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Koktajl owocowy na maślance z płatkami owsianymi/maślanka z mleka, owoce sezonowe, płatki owsiane - gluten/
Środa - 25.01.2023r
Śniadanie
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi żurawiną /mleko, płatki jęczmienne - gluten/, chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,jajko, sos jogurtowy, herbata żurawinowa
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami/wywar mięsny: kości cielęce, ogórki kwaszone, koper, pietruszka natka, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ziemniaki, śmietana18% - z mleka, lubczyk, susz warzywny/
Penne z kurczakiem i ze szpinakiem w sosie śmietanowym, z serem żółtym
/filet drobiowy, szpinak mrożony, śmietana 18% z mleka, mąka pszenna - gluten, jajka, ser żółty z mleka, przyprawy, makaron: mąka pszenna – gluten, jajko/
Kompot
Podwieczorek
Budyń czekoladowy/mleko, mąka ziemniaczana, kakao, cukier/, pieczywo chrupkie 3 zboża /mąka pszenna, żytnia – gluten/
Czwartek – 26.01.2023r
Śniadanie
Chleb staropolski z masłem/mąka pszenna – gluten, woda, mąka żytnia – gluten, drożdże, sól, olej rzepakowy, masło z mleka/, ser żółty /z mleka/, pomidor, kawa inka z /kawa inka – gluten, mleko/
Obiad
Krem z pomidorów z grzankami/wywar mięsny drobiowy: indyk; warzywny: marchewka, seler, pomidory pelatti, śmietana 30% z mleka, grzanki pszenno-żytnie - gluten, przyprawy/
Pierogi z mięsem/wołowina, cebula, mąka pszenna - gluten, mąka jęczmienna- gluten, jajka, przyprawy/,sałatka z ogórka kiszonego, pomidora i cebulki /ogórek kiszony, pomidor, cebula, przyprawy/
Kompot
Podwieczorek
Ciasto marchewkowe /mąka pszenna -gluten, mąka razowa, marchewka, cukier trzcinowy, jaja, proszek do pieczenia - gluten, olej rzepakowy, cynamon/+ owoc sezonowy
Piątek – 27.01.2023 r
Śniadanie
Bułka grahamka z masłem/mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/, pasta rybna ze szprotki w pomidorach/szprotka - ryba, jajka, ser biały, papryka, cebula, przyprawy/,herbata żurawinowa
Obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami /wywar warzywny: marchewka, seler; wywar z buraków czerwonych, mąka orkiszowa - gluten, śmietana 18% z mleka, zielona pietruszka, przyprawy/
Naleśniki z serem białym, jogurtem naturalnym i polewą malinową/mąka pszenna - gluten, jajka, mleko 1,5%, ser biały z mleka, jogurt naturalny z mleka, maliny, cukier brązowy/
Kompot
Podwieczorek
Chleb graham z masłem /mąka żytnia, pszenna – gluten, masło z mleka/,szynka wiejska, ogórek zielony